Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ.......ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ & ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ & ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ


ImageΤα πρόσθετα και τα συντηρητικά τροφίμων είναι φυσικά ή τεχνητά χημικά, τα οποία προσθέτουμε στα τρόφιμα για να μεγαλώσουμε τη διάρκεια ζωής τους ή να βελτιώσουμε το χρώμα και την εμφάνισή τους. 
Τέτοιες ουσίες έχουν χρησιμοποιηθεί από τα αρχαία χρόνια στα τρόφιμα, με παράδειγμα το αλάτι, τη ζάχαρη και το ξύδι. Τα τελευταία χρόνια όμως, με την εμφάνιση των έτοιμων φαγητών, έχουν παρουσιαστεί εξαιρετικά πολλά καινούρια πρόσθετα και συντηρητικά, τα οποία δεν είναι όλα ασφαλή για την υγεία μας. Κάποια από αυτά έχουν κατηγορηθεί για καρκινογενέσεις, αλλεργίες, άσθμα, ημικρανίες και πάρα πολλές άλλες ασθένειες.
Για την καλύτερη διαχείρηση αυτών των ουσιών, κάθε ένα πρόσθετο έχει πάρει έναν μοναδικό αριθμό. Στην Ευρώπη οι αριθμοί αυτοί ξεκινούν με το Ε, πράγμα όμως που δε συμβαίνει εκτός Ευρώπης. Οι χώρες γενικώς δεν έχουν τις ίδιες νομοθεσίες και απαγορεύσεις για τα διάφορα πρόσθετα. Σε πολλές χώρες επιτρέπονται ουσίες που σε άλλες είναι απαγορευμένες, σε άλλες εμφανίζονται με το Ε μπροστά, σε άλλες με τον αριθμό και σε άλλες με την ονομασία τους.

Σε γενικές γραμμές τα Ε χωρίζονται στις εξής ομάδες:
Ε100-Ε199     χρωστικές ουσίες
Ε200-Ε299     συντηρητικές ουσίες
Ε300-Ε399     αντιοξειδωτικές ουσίες
Ε400-Ε499     γαλακτωματοποιητές, πηκτικά μέσα, σταθεροποιητές
Ε500-Ε599     ρυθμιστές οξύτητας
Ε600-Ε699     βελιτωτικά γεύσης
Ε900-Ε999     διάφορα
Ε1000-Ε1999     πρόσθετα χημικά
Η παρακάτω λίστα έχει καταρτιστεί από ερευνητικά νοσοκομειακά κέντρα της Γαλλίας
ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ
ΟΥΣΙΕΣ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣΥΠΟΠΤΕΣΠΡΟΚΑΛΟΥΝ
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
Ε131Ε103Ε102Ε104Ε388
Ε142Ε105Ε110Ε123Ε339
Ε210Ε111Ε120Ε141Ε340
Ε211Ε121Ε123Ε150Ε341
Ε212Ε125Ε124Ε151Ε407
Ε213Ε126Ε127Ε153Ε450
Ε214Ε130 Ε171Ε461
Ε215Ε152 Ε173Ε462
Ε217Ε181 Ε180Ε463
Ε239  Ε240Ε465
   Ε241Ε466
   Ε477 
Αυτές τις ουσίες μπορούμε να τις αποφεύγουμε, αλλά το πρόβλημα έχει μεγαλώσει, γιατί τώρα πάρα πολλές εταιρείες αναγράφουν τα πρόσθετα με το όνομά τους και όχι με τον κωδικό. Στο food info μπορείτε να βρείτε ποιές ονομασίες αντιστοιχούν στον κάθε κωδικό. 
http://portokalis.blogspot.com/2008/07/blog-post_6479.html